Cum să bei cafea ca un italian

Articol în Culinar scris de Admin - 6 februarie 2018

Nicio vizită în Italia nu este completă dacă nu acorzi atenţie modului în care bei cafeaua. Este adevărat, te duci acolo pentru pizza şi paste, admiri fiecare colţişor de oraş pentru că simţul lor estetic te lasa cu gura căscată chiar şi când eşti pregătit psihic să te minunezi constant, însă trebuie să acorzi atenţie şi acestei plăceri zilnice: cafeaua. Până la urma italienii au inventat un aparat special pentru făcut cafea în sec XIX: espresso!

Ce să faci

Tradiţia băutului cafelei în Italia este veche. Aşa că începe prin a căuta în zonă o cafenea care să se ocupe cu asta de multă vreme. Unele sunt cu adevărat opulente, Cum ar fi Caffe Florian din Veneţia, deschisă în 1720. În fiecare oraş mare vei găsi un local care serveşte cafeaua pentru localnici şi turişti de zeci şi zeci de ani.

Cum beau italienii cafeaua

Noi asociem cafeaua cu statul jos şi lenevitul în faţa ei. Italienii însă nu beau cafeaua în acest fel. Ea este de obicei băută în picioare, la bar. Şi este băută rapid, nu ia mai mult de 2 minute, fiind vorba despre acele espresso scurte. La cafeaua de dimineaţă nu se adăugă lapte, zahăr său fel de fel de arome. În plus, este şi mult mai ieftin în acest fel. Nu veţi plăti mult, chiar dacă beţi o cafea exelenta. Ceea ce se plăteşte mult de fapt este statul la masa într-o zonă de maxim interes turistic.

De ce are cafeaua din Italia o aromă atât de plăcută? Este vorba, desigur, de combinaţia perfectă de boabe de cafea. Dar şi de faptul că totul este făcut acolo, pe loc. Boabele de cafea sunt măcinate chiar înainte să fie folosite şi asta le păstrează savoarea.

Cafenelele din Italia nu sunt localuri liniştite. Este zgomot de la făcut cafeaua, este agitaţie de la chelnerii care merg cu comenzile, este zarva de la clienţii care stau să plătească la casă şi apoi să îşi bea cafeaua în picioare la bar. Şi o ţine aşa toată ziua, întrucât italienii se bucura de acest ritual de mai multe ori pe zi.

Ritualul cafelei

Există cafeaua de dimineaţă, care te pune pe picioare. Există cafeaua de după prânz, ca să nu te apuce leneveală. Există pauză de cafea de după amiază.

Espresso se poate bea la orice oră din zi. Cafeaua care include mult lapte, cum ar fi cappucino sau caffe latte poate provoca indigestie, aşa că se bea de obicei în primele ore ale zilei.

Cafeaua este însoţită de un pahar cu apă. Poţi bea apă înainte, ca să simţi mai bine savoarea cafelei.

Tipuri de cafea

Espresso

Doppio – 2 espresso, potrivit dacă vrei o cantitate mai mare

Lungo – un espresso cu o cantitate dublă de apă, aşa că iese mai puţin concentrat

Ristretto- un espresso cu o cantitate de apă redusă la jumătate, aşa că este foarte concentrat

Macchiatto – un espresso în care se adăugă puţin lapte sau spumă de lapte. Poate să fie cald său rece.

Cappucino- un espresso cu o cantitate similar de mare de lapte. Deasupra se pune spumă de lapte. Nu se bea după prânz.

Caffe Latte – un pahar de lapte în care se pune un espresso. Nu se bea dupa pranz.

Caffe Coretto – un espresso căruia i se adăugă Coniac sau Grappa

Caffe Shakerato –un espresso servit într-un pahar înalt împreună cu cuburi de gheaţă şi sirop.

Îmi place: 3
Distribuie pe:
Abonare newsletter

Fii la curent cu ultimele oferte și articole de pe MyCityBrake.ro

Articole recente

Roma

Este considerat cel mai frumos oras din lume, fiecare colt la care te uiti este o opera de arta suprapusa peste o alta opera de arta.

Fii la curent cu ultimele oferte Abonare newsletter

MyCityBreak

Despre noi
MyCityBreak nu este site-ul unei agenţii de turism prin care poţi cumpăra direct bilete de călătorie. El nu este nici un blog în care ne povestim experienţe de călătorie.

MyCityBreak este mai degrabă situl în care visam la călătorii viitoare. Căutăm noi destinaţii pe care le-am putea avea în cele câteva zile în care ne smulgem din cotidian. Căutăm să aflăm cât mai multe lucruri interesante despre locurile în care vom ajunge, astfel încât să profităm la maxim de fiecare călătorie. Căutam trucuri ca să ajungem mai uşor, să cheltuim mai puţin, să alegem cea mai bună perioadă şi hotelul cu oferta cea mai bună. Știi și tu, este o adevărată muncă să pregățesti bine o călătorie, iar uneori nu ai timp de asta. Aici te putem ajuta.

Email
contact@mycitybreak.ro